Arşiv
Anket
Sitemizi değerlendirin

24 Tem 11:57Hi-tech

Ehliyet Sınav Kuralları

SINAVIN UYGULANMASI

a. Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları “MTSAS sınav takviminde” belirtilen tarihlerde, saat 11.00’de başlayıp, tek oturum olarak 

yapılacaktır (saat 11.00’ den sonra hiçbir aday, kesinlikle sınava alınmayacaktır).

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar en geç saat 10.30’da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır.

c. Adaylar, sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.

d. Kimlik belgesi yanında olmayan adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik fotokopisi aslı gibi onaylı olsa dahi sınavda kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanı, pasaport ve/ veya başka sınıf sürücü belgesi hariç başka hiçbir kimlik geçerli sayılmayacaktır. Vukuatlı nüfus cüzdanı da sınavda geçerli değildir. Ancak, er ve erbaşlar askerlik görevini yaptığı birliğine nüfus cüzdanını teslim etti ise sadece “er ve erbaş askeri kimlik kartı” ile sınava alınabilecektir.

Adaylar, sınav salonlarına alınırken; yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ve silah bulunup bulunmadığı kontrol edilecektir. Aday bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği için tutanakla sınavı geçersiz sayılacaktır.

Adaylar, sınav giriş belgesinde belirtilen sıra numarasında oturacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını adayların önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır.

Aday, fotoğraflı cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecektir. Adayın adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya cevap kâğıdı kullanılamayacak düzeyde yıpranmışsa yeni bir cevap kâğıdına aday kimlik bilgileri salon başkanının açıklamalarına göre yazılacaktır. Salon başkanı konu ile ilgili tutanak tutacaktır.

Aday, sınav süresince (60 dakika) sınav salonunu terk etmeyecektir.

Salon görevlileri adaylara soru kitapçıklarını ve fotoğraflı cevap kâğıtlarını kontrol ederek dağıtacaktır. Aday kendisine verilen soru kitapçığını ve fotoğraflı cevap kâğıdını kontrol edecek; eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini salon görevlilerinden isteyecektir.

Aday cevap kâğıdı üzerindeki tüm işaretlemeleri kurşun kalemle yapacaktır.

Fotoğraflı cevap kâğıdındaki imza bölümü aday tarafından mutlaka mürekkepli kalemle imzalanacaktır.

Fotoğraflı cevap kâğıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.

Her sürücü belgesi türüne göre dört ayrı kitapçık türü vardır. Fotoğraflı cevap kâğıdında adayın soru kitapçığı türü yazmaktadır. Adaylar cevaplarını soru kitapçığının kapağında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir.

Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.

o. Soru sayısı, sınav kuralları ve sınav süresi soru kitapçığının ön kapağında belirtilmiştir. Bu bilgiler salon görevlilerince sınav başlamadan önce okunacaktır.

p. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, fotoğraflı cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır.

r.
Sınavda fotoğraflı cevap kâğıdının başkaları tarafından görülerek kopya çekilmesi halinde kopya işlemi yapılacaktır (bilgisayar ortamında kopya analizi yapılacağından ikili ve toplu kopya çektiği anlaşılan adayların sınavı geçersiz sayılacaktır).

s. Adaylar sınav sırasında sorulara verdikleri cevapları hiçbir şekilde almayacaktır.
t.
Aday sınava girmedi ise salon yoklama listelerine ve cevap kâğıtlarına salon görevlilerince işaretlenecektir.
u.
Unutulan ve sınav güvenlik kutularına konmadan YEĞİTEK Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığına gönderilen sınav evrakı kabul edilmeyecek ve değerlendirme dışı bırakılacaktır.
v.
Sınav bitiminden sonra;
i)
Adaylar, soru kitapçığını, cevap kâğıdını ve sınav giriş belgesini salon görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama tutanağını imzalayacaktır.
ii)
Salon görevlileri, salona ait sınav evrakını adayların önünde kontrol ederek toplayacak, sınav güvenlik torbasına koyup kapattıktan sonra bina sınav komisyonuna teslim edecektir.
iii)
Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen sınav güvenlik torbalarını ait oldukları sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir.


Bu kurallara uymadığı tespit edilen adayların sınavı tutanakla iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer adayların dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu adayların kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir. Bu adayların sınavı YEĞİTEK tarafından geçersiz sayılacaktır. 

ADAYLARIN SINAVDA DİKKAT ETMELERİ GEREKEN HUSUSLAR

1.Cevap kâğıdınızdaki bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz. T.C. kimlik numaranızı, ad ve soyadınızı mürekkepli kalemle yazarak imzalayınız.
2. Adınıza düzenlenmiş cevap kâğıdı üzerinde belirtilen sertifika ve kitapçık türünüze uygun soru kitapçığını almamış iseniz, bunu salon görevlilerine bildirerek uygun kitapçıkla değiştirilmesini sağlamakla yükümlüsünüz. Bu durumu salon görevlilerine bildirmediğiniz ya da geç bildirdiği- nizde tüm sorumluluk size ait olacaktır.
3. Cevap kâğıdı üzerinde kodlamalarınızı kurşun kalemle yapınız.
4. Değiştirmek istediğiniz bir cevabı, yumuşak silgiyle cevap kâğıdını örselemeden temizce siliniz ve yeni cevabınızı kodlayınız.
5. Soru kitapçığının sayfalarını kontrol ediniz, baskı hatası var ise değiştirilmesini sağlayınız.
6. Soru kitapçığınızın ön yüzündeki ilgili yerlere ad, soyad ve T.C. kimlik numaranızı yazınız.
7. Her sorunun dört seçeneğinden sadece biri doğrudur. Doğru seçeneği, cevap kâğıdınızın ilgili sütunu- na soru numarasını dikkate alarak yuvarlağın dışına taşırmadan kodlayınız. Soru kitapçığı üzerinde yapılan cevaplandırmalar dikkate alınmayacaktır.
8. Yanlış cevaplarınız dikkate alınmadan sadece doğru cevaplarınız üzerinden puanlama yapılacaktır.
9. Her ders kendi içerisinde 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. Başarılı sayılabilmeniz için her dersten ayrı ayrı en az 70 puan almanız gerekir.
10. Soruları ve sorulara verdiğiniz cevapları, yanınızda götürmek amacıyla kaydetmeyiniz; hiçbir şekilde dışarı çıkarmayınız.
11. Sınav bitiminde, sınav giriş belgesi, soru kitapçığı ve cevap kâğıdını salon görevlilerine teslim ediniz.

CEVAP KÂĞIDI

Soru kitapçığındaki soruların tamamı çoktan seçmeli tipte sorulardır. Her soru için 4 farklı seçenek verilmiş olup, bunlardan yalnızca 1 tanesi doğru cevaptır. Adayın yapacağı iş, her sorunun doğru cevabını bularak cevap kâğıdına işaretlemekten ibarettir. Cevaplar işaretlenirken yumuşak uçlu kurşun kalem kullanılması, cevap kâğıdında ayrılan yerin dışarıya taşırılmadan karalanıp doldurulması gerekmektedir. Bir soru için birden çok cevap verilmiş ise, o soruya verilen cevap yanlış sayılır. Bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi için yanlış konulmuş işaretin temiz bir şekilde silinmesi gerekir. Cevap kâğıdını okuyan optik okuyucu iyi silinmemiş işareti de okuyabilir ve bir soruya birden çok cevap verildiğini kabul ederek cevabınızı yanlış cevap olarak sayabilir. Bu nedenle yumuşak uçlu kurşun kalem ve kaliteli bir silgi kullanmaya özellikle dikkat edilmelidir. Soru  kitapçığına işaretlenen cevaplar, cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde işleme alınmaz.

Örnek:

Trafik ve Çevre Bilgisi Testi

Soru 1. Yerleşim yerleri içindeki yollarda, aksine bir işaret bulunmadıkça otomobiller için azamî hız saatte kaç kilometredir?
A)80                     B) 70                    C) 60                       D) 50

Bu sorunun doğru cevabı “D” seçeneğinde bulunduğundan, cevap kâğıdında Trafik ve Çevre Bilgisi Testi sütununda 2 numaralı soruya ayrılan satırda, içinde “D” harfi bulunan kutucuk dışarıya taşırılmadan karalanacaktır.

SINAVDA VE SINAV SONUNDA NELER TESLİM EDİLECEKTİR?

Adaylar, Sınava Giriş Belgesi ile birlikte nüfus cüzdanı, (pasaport veya sürücü belgesi) ve sınav yeri belgesini sınav süresince sıranın üzerinde bulunduracaklardır.  Salon görevlileri adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacaklardır. Adaylar, sınav bitiminde soru kitapçığı ile cevap kâğıdını mutlaka salon görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama tutanağını imzalayacaklardır. Adaylar, isterlerse salon görevlilerinin sınav evrakını, güvenlik torbasına koymalarını ve ağzını yapıştırmalarını izleyebilirler. Salon görevlileri, cevap kâğıtları, test kitapçıklarını sıraların üzerine bırakılmasını isteyebilirler. Bu durum, adayın cevap kâğıdının sıranın üzerinden yere düşüp unutulmasına sebep olabilir. Bu nedenle adaylar, cevap kâğıdını ve soru kitapçığını doğrudan, salon görevlilerine teslim edeceklerdir. Her salona ait sınav evrakı, salon görevlilerince toplanarak güvenlik poşetine konulup kapatıldıktan sonra bina sınav komisyonuna teslim edilir. Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen güvenlik poşetlerini ait oldukları özel kutulara koyarak seri numaralı kilitler ile kapatır ve görevli kuryelere tutanakla teslim eder.

SINAV HANGİ DURUMDA GEÇERSİZ SAYILACAKTIR?

1.Başvuru şartlarını taşımadığı halde adayın sınava girmesi,

2.Fotoğraflı cevap kâğıdı ve soru kitapçığının dönüş sınav güvenlik torbasından çıkmaması, zarar görmüş ya da eksik çıkması,

3.Cevap kâğıdı ve sınav giriş belgesindeki fotoğrafların uyuşmaması (emniyet görevlilerine haber verilecek),

4.Herhangi bir adaydan ya da dokümandan adayın kopya çektiği salon görevlilerince tespit edilmesi,

5.Geçerli kimlik belgesinin ve sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,

6.Başka adayın sınav evrakının kullanılması,

7.Adayın yerine başkasının sınava girmesi (emniyet görevlilerine haber verilecek),

8.Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz vb. iletişim araçları ve defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında adayın yanında bulundurması,

9.Sınav güvenlik kutuları dışında posta ya da farklı bir yolla sınav evrakı gönderilmesi,

10.Fotoğraflı cevap kâğıdının değerlendirmesi yapılırken sistemin kopya analizi sonucunda ikili/toplu kopya tespit etmesi,

11.Sınav dokümanına zarar verilmesi (soru kitapçığını, cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri),

l. Sistemden hatalı fotoğraf yüklenmesi (sistem / nüfus cüzdanına uygun olmayan),

Fotoğraflı sınav giriş belgesinin salon görevlilerine teslim edilmemesi, durumunda Merkezi Sistem Sınav Yönergesinde belirtilen sınav kuralları yukarıda sayılan nedenlerden dolayı ihlâl edildiği için salon görevlilerinin ve Bakanlık temsilcilerinin tuttuğu tutanaklar da dikkate alınarak adayın sınavı/testi geçersiz sayılacaktır.

ADAYLARCA İŞARETLENEN CEVAP KÂĞITLARI ÜZERİNDE NE GİBİ İNCELEMELER YAPILIR?

Sınava giren adayların test sorularına verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar bilgi işlem yöntemleri ile incelenecektir. Bu incelemelerden elde edilecek bulgular değerlendirilecek, ikili veya toplu kopya çekildiği sonucuna varılması durumunda, kopya eylemine karıştığı belirlenen adayların cevapları iptal edilecektir. Bu incelemede ayrıca istatistiksel yöntemler kullanılarak test puanlarının geçerliliği araştırılacak, geçerli bulunmayan puanlar iptal edilecektir. Bu nedenle adayların kopya çekme girişiminde bulunmamaları, kendilerine kopya vermek isteyenleri engellemeleri ve kendilerinden kopya çekilmesini engellemek için cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları ve birbirlerinin sırtını görecek şekilde oturmaları gerekmektedir.

SINAVLA İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR

1.Bu sınava katılmak için aday bilgilerinin doğru ve eksiksiz olarak girilmiş olması ve başvuru işleminin zamanında yapılmış olması gerekmektedir.

2.Adayların sınavla ilgili her türlü yazışmalarda adını, soyadını, aday numarasını ve açık adresini yazmaları gerekmektedir. Bu bilgilerden herhangi birinin eksik olması halinde dilekçeleri işleme konulmayacaktır.

DEĞERLENDİRME

-Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından adayların cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.
-Adayların derslere göre sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden her bir ders için 100 puandan hesaplama yapılır. Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılır.
-Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.
-Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.
-Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir.
-Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda hatalı bulunan soru/soruları doğru kabul ederek 100 puan üzerinden hesaplanır.
-Sınava giren adayların verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir. Bu incelemelerden elde edilecek bulgular değerlendirilerek ikili veya toplu kopya çekildiği sonucuna varılması durumunda kopya eylemine karıştığı belirlenen adayların ilgili dersleri iptal edilir.
-Adayların kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak adaya işlem yapılmışsa, salon görevlileri ve Bakanlık temsilcilerinin tuttuğu tutanak ve raporlarda değerlendirmeyi etkiler.

SINAV SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

Sınav sonuçları, www.alanyasrc.com   adresinden duyurulacaktır. Adaylar, bu adrese girerek Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, TC. kimlik numarasını veya adını soyadını girerek öğrenebileceklerdir. Ayrıca, kurs müdürlükleri, bu sayfadan, kurum kodunu girerek kurumundan sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve adaylara tebliğ edeceklerdir.

DİREKSİYON SINAVI TEMEL BİLGİLERİ

-Sınavdan geçebilmek için gereken her şey bu yazıda, okuyun uygulayın.

-Unutmayın teorik bilgi öğrenmeyi kolaylaştırır. Direksiyon sınavını teorik olarak biliyorsanız, uygulama daha kolay olacaktır.

direksiyon sınavları: Cumartesi günü sabah8:00 10:00 ve öğlen 12:00  14:00 olmak üzere dört seansta yapılmaktadır. Sınav gününe 1 gün kala, hangi seansta olduğunuzu kursunuzdan mutlaka öğreniniz.

-Sabah 1. seans sınav, saat 08:00 – 10:00 arasında yapılmaktadır.

-Sabah 2. seans sınav, saat 10:00 – 12:00 arasında yapılmaktadır.

-Öğlen seansı sınav, saat 12:00 ile 14:00 arasında yapılmaktadır.

-Öğlen seansı sınav, saat 14:00 ile 16:00 arasında yapılmaktadır.

-Sınav seanslarında 30 dakika önce sürücü kursundan öğreneceğiniz sınav yerinde bulunmanız gerekmektedir.

-İlgili seansta sınava girecek sürücü kurslarının sınavları, aynı saatte başlamaktadır. Her araçla en fazla 20 kişi sınava girebilir. Yani, ne kadar kalabalık olursa olsun, sizden önce en fazla 19 kişi vardır.

-Sınavlarda görev yapmak üzere, M.E.B. her bir araç için ikişer kişiden oluşan sınav değerlendirme komisyonu atamaktadır.

-Sınava, yanınızda komisyon üyelerinden biri, arka koltuklarda ise M.E.B. dan diğer komisyon üyesiyle birlikte direksiyon öğretmeniniz oturmaktadır . Sınava hangi araçla ve kaçıncı sırada gireceğinizi öğreniniz. Sizden önce sınavı olacak arkadaşınızı takip edin.

SİZİN SIRANIZ GELDİĞİNDE;

-Sınava girebilmeniz için yanınızda olması gereken, Sınav Giriş Belgenizi (Kurum müdürü tarafından dağıtılacak) ve Nüfus Cüzdanınızı elinizde hazır bulundurunuz.

-Aracın kapısını sol elinizle açıp, sağ ayağınızla araca bininiz.

-Araca binince doğal davranın; Sabah Merhaba,Günaydın, öğlen ise Merhaba demeyi unutmayınız.

-Elinizde ki belgeleri yanınızda oturmakta olan Komisyon üyesine verebilirsiniz.

Komisyon üyelerinin sorularına ( sorarlarsa ) başka bir şeyle uğraşmadan cevap veriniz.Ve daha sonra sırasıyla şunları yapınız.

SÜRÜŞE HAZIRLIK VE KALKIŞ YAPMA

-Önce, oturduğunuz koltuğu ayarlayınız.

-Aracın dikiz aynalarını ayarlayınız. Sağ elinizle iç dikiz aynasını, sol elinizle de sol dikiz aynasını ayarlayınız.

-Emniyet kemerini takınız.

-Aracı çalıştırmak için vitesi boşa alınız. Bu işlemi yapmak için debriyaj pedalına sol ayağınızla sonuna kadar basınız ve vites kolunu boş -konumuna getiriniz. Debriyaj pedalına tam olarak basmadan kesinlikle vites koluyla oynamayınız.
-DİKKAT :Aracın vitesi, çalıştırma esnasında kesinlikle boşta ve debriyaja basılı olmalıdır.

-Aracı çalıştırınız.

-Kalkış yapmak için sola sinyal veriniz.

-Not: Kalkış için sola, durmak için sağa sinyal verilmelidir. Dönüşlerde dönülen yöne göre dönüş sinyallerini veriniz.

-El frenini indiriniz. Bu durumda sağ ayağınız fren pedalına basılı olmalıdır.

-Debriyaja tam basıp aracı birinci vitese takınız.

-Aynalardan yolu kontrol edin yol boş ve uygun ise kalkışınızı yapın.

KALKIŞ İÇİN

-Debriyaj pedalını yumuşak bir şekilde bırakırken sağ ayağınızla gerektiği kadar da gaza basınız. Aracınız hareket etmeye başladığı anda debriyaj pedalını birden bire bırakmayınız,debriyaj pedalı pedal yukarı hareketi tamamlanana kadar ayağınızı pedalın üzerinden kaldırmayınız.

-Kalkıştan sonra yolun sağından sürüşünüze devam ediniz.

-Birinci vites kalkış vitesidir. Zorunlu haller dışında, kalkıştan hemen sonra aracınızı ikinci vitese geçiriniz. ( Yaklaşık 3-4 araç boyu bir mesafede ikinci vitese geçmeniz gerekir. )

-Sınavın yapıldığı güzergahta 4. vitese geçebileceğiniz kadar hızlanamazsınız.

-Seyir esnasında araçla durmak zorunda kalırsanız, tekrar 1. vitesle kalkışınızı yapınız. 2. vitesle aracınız kalkış yapmaz. Stop eder. -Kalkıştan sonra tekrar 2. vitese geçiniz.

-Güzergahı tamamlayıp geri döndüğünüzde, aracı uygun bir yerde durdurmanız gerekir.

-DURMAK İÇİN; DURMA KURALLARI, ARACI EMNİYETE ALMAK VE ARACI TERK ETMEDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLERİ SIRASIYLA YAPINIZ.(4 x 4 KURALI)

-Durmak istediğiniz yere 10 / 15 metre mesafe kala sağ sinyalinizi veriniz.

-Aynalardan aracın arkasını kontrol edip, trafiği aksatmayacak bir şekilde uygun bir yer bulun.

-Önce debriyaja, sonra da frene yumuşak bir şekilde basarak aracı durdurun. Aracın vitesini boşa alınız. Bu durumda freni bırakmayınız.

-Ayağınız frene basılı durumdayken, kontağı kapatınız. ( Açış yönünün tersi istikametine. )

-El frenini çekiniz.

-Debriyaj pedalına basarak aracı birinci vites durumuna getiriniz ve debriyaj pedalını bırakınız.

-En son fren pedalını bırakınız.

-Emniyet kemerinizi çıkarınız. Nüfus cüzdanınızı almayı unutmayınız. Diğer evraklar direksiyon öğretmeninizde kalacak Araçta kalanlara iyi günler dileyiniz.

-Sonra, sağ elinizle aracın kapısını açıp, aralayınız. Aradan, aracın arkasından gelen başka araç veya kapının açılmasından kaynaklanabilecek bir tehlikenin olup olmadığını kontrol ediniz. Sonra kapıyı açın ve araçtan inin, kapıyı kapatın. Sınavınız bitmiştir.

-Direksiyon uygulama sınavı 100 üzerinden değerlendirilmektedir. Min.70 puan almanız sınavı geçmeniz için yeterli olacaktır. Sınav sonuçlarını aynı gün saat 17:00 de kursunuzdan öğrenebilirsiniz.

GERİ GİTMEK. GERİ MANEVRA YAPMA KURALLARI

-Debriyaja basıp aracı geri vitese takınız. Bu durumda geri vites lambaları yanar.

-Sol eliniz ile direksiyonu üstten tutunuz(SAAT 12 noktasından), arkaya bakmak için sağ taraftan yalnızca başınızı çevirerek değil vücudunuzla beraber geriye doğru dönünüz. Geri gitmek için kalkışınızı yapınız.

-Debriyaj pedalını yumuşak bir şekilde bırakırken sağ ayağınızla gerektiği kadar da gaza basınız. Aracınız hareket etmeye başladığı anda debriyaj bırakma hareketini kademeli olarak tamamlayıp sol ayağınızı debriyaj pedalı üzerinde ama pedala basmayacak şekilde tutunuz.

-Geri gidiş hareketi başlayıp,araç biraz ilerleyince ,sağ ayağınızı gazdan kaldırınız. Aracı kendi motor devrinle gitmeye bırakınız.

-Geri gidişlerde araç ilk kalkış hareketini aldıktan sonra hiç gaz pedalına basmayın.geri dönüş manevrası bitince debriyaja hızlı frene gerektiği kadar ve YAVAŞÇA basın.(İKİSİNE AYNI ANDA)

-Geri gidişinizi, aracın sağ arka köşesine bakarak(en az 10 metre arkayı görebilecek şekilde)

-Araç durmadan kesinlikle öne bakmayınız. Araç tam olarak durduktan 1 – 2 saniye sonra öne dönünüz ve aracın vitesini boşa alınız.

GERİ VİTES VEYA 1. VİTES İLE RAMPA KALKIŞI (KAVRAMA KALKIŞI)

-Sağ ayak fren pedalına basılıyken, debriyajı yumuşak bir şekilde yarıya kadar bırakınız.(Motorda titreme başlayana kadar)

-Sol ayakla yarım debriyaj yakalandıysa(titreme hissedildiyse ), sağ ayağınızı fren pedalı üzerinden gaz pedalı üzerine hızlıca götürünüz.O esnada sol ayak YARIM debriyajda kalmaya devam etmelidir.

-Sol ayak yarım debriyajdayken motordaki titreşim gidecek kadar yavaşça(az miktar) gaza basınız.

-Sağ ayağınızla gaza ne kadar bastıysanız debriyajı o kadar bırakarak( az miktar ) aracın hareket etmesi sağlayınız.

-Araç hareket haline geçince,debriyaj pedalı tamamen bırakınız.

BAZI TAVSİYELER;

-Eğer,heyecanlı bir yapınız varsa, KESİNLİKLE,sakin olmaya çalışın,çünkü sınav gözetmenleri,duruma hakim,bilgili ve bilinçli kişilerden oluşturulmuşlardır,Verecekleri karar,olumlu Ya da olumsuz, ne olursa olsun, emin olun verilen karar sizin lehinize olacaktır.

-Sınav esnasında yaptığınız bir hata varsa, sakın onu düşünmeye devam etmeyin, teorik sınavlardaki gibi ‘bilemediğin soruyu boş bırak, o soruya takılı kalma tekniği’ni kullanın.

-Geri manevraya başlamadan önce,vitesi geri vites pozisyonuna getirdikten sonra, sağ kolunuzu mutlaka aracın sağ ön koltuğun (yolcu koltuğu) arkasına koyun ve sol eliniz ile direksiyonu daha rahat döndürebilmek için,sağ koltuğu tuttuğunuz sağ elinizden destek alınız,Ama sakın kollarınızı,koltuğu Ya da direksiyonu,bu manevrayı yaparken sıkmayınız.

-Geri manevrayı tamamlar tamamlamaz öne bakmayınız(dönmeyiniz),Aracı tamamen durdurana kadar arkaya bakmaya devam ediniz. Araç tamamen durunca öne dönünüz.
BAŞARILI OLACAĞINIZA İNANIN...

 

 Detaylı bilgi almak için :   0 532 208 97 82 
Yorum ekle